nedtecknade minnen och berättelser

A Happy New Year/ Gott Nytt År

The ninth day of the year and I haven’t said A Happy New Year to my readers, but now. Consider it done. I think I have missed some days because I can’t recall that so many days has passed. After all I have been busy this short time between dawn and dusk. Have tried to finish my knitting, I am always knitting something. And when I do that knit I plan for next project to knit. I happened to notice a hole on my mittens, my last pair of the one I like most. Note even some yarn to mend the hole. Had finished all that grey yarn of wool. I bought some new ball of yarn and bought  all colours if some new hole would appear. Suddenly I decided to try and knit a spare pair of that mittens. My eyes has made it impossible to knit when I have to look at the pattern often. The lines aren’t straight for things I see, when my eye is bad. But the treatment makes the sight to change, and for the moment (at least this week) the checkered pattern is visible as checkered. I also see the street light  and their pole as STRAIGHT. Ha ha, even poles can be straight… Which makes the checked pattern visible and the mittens get their pattern and I am happy. How many days I have been in this “happy-bubble”, I have no idea about, I think a week. First my latest shawl, which I knitted because the nice yarn. Of course I have played bridge at net. But the pale daylight I try to use for knitting. 

The other day I started to discuss about the full moon. A new year and a new calendar. This year I have got a calendar from my exbridge partner who still remember what a fan of calendars I am. He works for a newspaper which some years offered a calendar with pictures and stories about different regions and buildings in France. I had this wonderful calendar for some years, but then they stopped to have it. Now they offered again and I immediately asked Ian for one. So now I have this nice calendar, knowing about France and their bank days. But I needed a calendar where I was able to read the Swedish names days. We took a trip out on the big mall outside town, Väla. 

Bought a calendar and when we went back to bus station we passed by the confectionery where we can buy buns and cakes. The seasonal cake for the moment, a bun baked of wheat flour with cardamom, filled with almonds and whipped cream, caught our eyes. It appears in all stores and last till Easter. But the prise rise every year. And I almost got a heart attack when I saw the prise this year. Almost 5 Euro for one bun. Shall we, my husband asked? I replied yes we shall…. And I grabbed him under his arm and we went home and baked our wheat buns. Almond we have in out pentry and whipped cream is stored in a siphon in the refrigerator. just cut of the top when buns were baked and assemble the bun. I am a miser and I am proud to be a miser. But as you see I am not that miser to avoid things, but I am happy and proud I still manage to do the things myself, not to buy all service. That day will come when I will be forced to buy a lot of that service. 

Tomorrow our bridge club starts for 2023, and everyday life is hopefully back to normal. 

A HAPPY NEW YEAR to all of you. 

Här är svenskan

Den nionde dagen på året och jag har inte sagt Gott Nytt År till mina läsare, men nu.  Betrakta det som färdigt.  Jag tror att jag har missat några dagar för jag kan inte minnas att det har gått så många dagar.  Jag har trots allt varit upptagen den här korta tiden mellan gryning och skymning.  Har testat att sticka färdigt, jag stickar alltid något.  Och när jag stickar det planerar jag för nästa projekt att sticka.  Jag råkade märka ett hål på mina vantar, mitt sista par av dem jag gillar mest.  Noterade att jag hade inget garn för att laga hålet.  Hade gjort slut allt det där gråa ullgarnet.  Jag köpte ett nytt garnnystan och köpte alla färger om det skulle dyka upp något nytt hål.  Plötsligt bestämde jag mig för att försöka sticka ett par extra av de vantarna.  Mina ögon har gjort det omöjligt att sticka när jag måste titta på mönstret ofta.  Linjerna är inte raka för saker jag ser, när mitt öga är dåligt.  Men behandlingen gör att synen förändras och för tillfället (åtminstone denna vecka) syns det rutiga mönstret som rutigt.  Jag ser också gatubelysningen och dess stolpar som RAKA.  Ha ha, även stolpar kan vara straight … Vilket gör att det rutiga mönstret syns och vantarna får sitt mönster och jag är nöjd.  Hur många dagar jag har varit i den här ”glad-bubblan” har jag ingen aning om, jag tror en vecka.  Först min senaste sjal som jag stickade av det mysiga garnet.  Självklart har jag spelat bridge på net.  Men det bleka dagsljuset försöker jag använda till stickning.

 Häromdagen började vi diskutera om fullmånen.  Ett nytt år och en ny kalender.  I år har jag fått en kalender från min exbridgepartner som fortfarande minns vilket dyrkare av kalendrar jag är.  Han arbetar på en tidning som några år erbjöd en kalender med bilder och berättelser om olika regioner och byggnader i Frankrike.  Jag hade den här underbara kalendern i några år, men sedan slutade de att ha den.  Nu erbjöd de sig igen och jag bad genast Ian om en.  Så nu har jag den här fina kalendern, med kunskap om Frankrike och deras helgdagar.  Men jag behövde en kalender där jag kunde läsa de svenska namnsdagarna.  Vi tog en tur ut på den stora gallerian utanför stan, Väla.

 Köpte en kalender och när vi gick tillbaka till busstationen gick vi förbi konditoriet där vi kan köpa bullar och kakor.  Säsongskakan för stunden, en bulle bakad av vetemjöl med kardemumma, fylld med mandel och vispgrädde, fångade våra ögon.  Den finns i alla butiker och håller på fram till påsk.  Men priset stiger varje år.  Och jag fick nästan en hjärtattack när jag såg priset i år.  Nästan 50 kronor för en bulle.  Ska vi, frågade min man?  Jag svarade ja det ska vi….  Och jag tog honom under armen och vi gick hem och bakade våra vetebullar.  Mandel har vi i skafferiet och vispgrädde förvaras i en sifon i kylen.  bara klipp av toppen när bullarna gräddats och montera ihop bullen.  Jag är en snåljåp och jag är stolt över att vara en snåljåp.  Men som ni ser är jag inte så snål att jag undviker saker, men jag är glad och stolt över att jag ändå lyckas göra sakerna själv, inte köpa all service.  Den dagen kommer då jag kommer att tvingas köpa mycket tjänster.

 Imorgon startar vår bridgeklubb för 2023, och vardagen är förhoppningsvis tillbaka till det normala.

 GOTT NYTT ÅR till er alla.

Föregående

All kind of days/ Alla sorters dagar

Nästa

Kryss, tummen upp eller riktiga ord?/ cross, thumb up or down?

  1. Margareta

    Gott nytt år till er! Slät bulle, marsipan och grädde tycker jag om. Men inte sammanblandat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén